Logitech Mx Master

Bir şef için bıçak ya da bir ressam için fırça ne ise biz aytimenicirlar için de klavye ve mouse aynen o. Günde en az sekiz saat bu meretler elimizin altında. Hoş sadece aytimenicirlar için de değil, bilgisayarla çalışan her fani aynı durumda. Neyse lafı gene fazla uzattık. Toparlarsak iyi bir klavye ve mouse önemli aga. Klavye konusunda sorunu çok önceden çözdüm. Bu işin piri Cherry (http://cherry.de/) 20 euro’dan başlayıp 150 euro’ya kadar çıkan bir çok modeli var ve hepsi birbirinden iyi. Ben en ucuz modellerinden bir tanesini kullanıyorum buna rağmen aşırı memnunum fakat herkese de tavsiye edemiyorum çünkü maalesef Türkçe Q ya da F klavyeleri yok. Sadece English ve German klavyeler mevcut. Türkçe sıkıntı değilse mutlaka bakmanızı tavsiye ederek mouse olayına geçeyim.

20150522_152053

Dediğim gibi bir aytimenicir olarak bilgisayarlarla haşır neşir durumdayız ve iyi bir mouse olmazsa olmazlardan. Ben bu konudaki tercihimi Microsoft Sclupt mouse’dan yana kullanmıştım 2 sene önce. Gayet güzel bir Bluetooth mouse olur kendileri. 2 senedir de Mutlu Mesut yaşıyorduk kendisiyle taki geçtiğimiz aylarda tekleyene kadar. Sürekli Bluetooth bağlantıda sorun çıktı ve artık beni değiştir diye bağırmaya başladı. Bizde kendisini kırmadık ve yeni bir mouse arayışına başladım. Ve tam benim aradığım günlerde sizlere tanıtacağım bu meret çıktı piyasaya. Mx Master, Logitech amcaların son ürünü. Logitech bir çoğunuzun bildiği üzere mouse’dan klavye’ye envai çeşit ürün üreten bir yer. Ve mouse’ları da her zaman güzel ve kullanışlı olmuştur ama bu sefer onlarda kendilerini aşmış durumdalar. Mx master benim adıma bir mouse’dan beklediğim herşeyi kapsıyor.

Mouse herşeyden önce çok rahat. Ele tam oturuyor ve yormuyor. 2 aylık kullanım sonunda en ufak bir rahatsızlığını görmedim. Bunun dışında benim için 2 önemli özelliği öne çıkıyor. Birinci özellik mouse’un kalem pil yerine içerisinde batarya barındırması ve size kalem pil arama derdinden sonsuza kadar kurtarması. Oh be sonunda biri bunu akıl etti. Her seferinde tam işin ortasında biten pil ve ofiste pil arama derdinden kurtuldum. Diğer bir güzelliği de bu pili şarz etmek için artık endüstri standartı olan micro usb giriş kullanması. Yani telefon şarjınızla mouse’u da şarj edebiliyorsunuz. 1 saat içerisinde tam şarj oluyor ve sarjı 40 gün gidiyor. Ama bir başka güzelliği de şu, diyelim şarja dikkat etmediniz ve tam bir işin ortasında bitti. Aleti 1 dakika boyunca sarja takarsanız tam 1 saat boyunca kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Bu çok güzel bir özellik ve test ettim aynen dedikleri şekilde 1 dakika içinde 1 saat kullanımlık şarj sundu. Buna ek olarak mouse sarj olurken de çalışabiliyor yani aleti sarja takılı şekilde sanki kablolu mouse kullanıyormuş gibi kullanabilirsiniz.

20150522_153305

Mouse’un ikinci önemli özelliği de aynı anda 3 farklı cihaza bağlanarak kullanılabilmesi. Yanında gelen dongle’I bir makineye bağlayıp, diğer iki cihaza da Bluetooth üzerinden tanıtıp 3 cihazda da aynı mouse’u kullanabiliyorsunuz. Mouse’un altında bulunan küçük bir buton aracılığıyla 1-2-3 bilgisayarlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Bir ayti çalışanı olarak genelde birden fazla bilgisayar ile çalışıyoruz. Yeri geliyor masanda aynı anda 3 bilgisayar olabiliyor. Böyle durumlarda mouse cidden çok işe yarıyor. Benim mouse ofis bilgisayarıma, notebook’uma ve tablet’ime bağlı. Hangisini kullanıyorsam tuşa basarak ona geçip sorunsuz şekilde devam ediyorum.

20150522_152117

Bu özelliklerin dışında mouse üzerinde 2 scroll bulunuyor. Bir tanesi hepimizin bildiği dikey scroll, diğeri ise tam baş parmağınıza denk gelen yere konumlanmış yatay scroll. Dikey scroll’un hemen altında bulunan ufak bir buton aracılığıyla scroll’u eski tip adım adım ilerleyen tırtıklı scroll ya da yeni nesil takılmadan dönen scroll halleri arasında değiştirebiliyorsunuz. Böylece hangisine alışıksanız onu kullanma şansı yakalıyorsunuz. Bunun dışında yine baş parmak hizasına gelen ileri ve geri tuşları olarak programlanmış iki tuş (başka işlevlerde atanabiliyor) tam baş parmağın basma hizasına gelen gesture butonu bulunuyor. Bu gesture butonuna basarak Windows 8 ya da Mac OsX gesturelerini kullanabiliyorsunuz. Bu 3 buton’da farklı işlevler için ayarlanabiliyor. Ve evet mouse’un Mac desteği de mevcut.

20150522_152107 20150522_152102

Peki bu kadar övdüğümüz güzelin hiç mi kusurları yok. Tabiki de mevcut. Öncelikle fiyatı 80 Euro. Bir mouse için yüksek bir rakam. Değer mi? Bence değer ama yinede bir mouse’a 80 Euro verdiğimi yengeniz duysa beni keser ahjkshjkshs neyse şimdilik haberi yok umarım bu yazıyı da “aman gene bizimki saçma sapan teknik Şeyler yazmış” diye okumaz. İkinci kusuru solaklara göre olan bir modelin olması. Yapısından dolayı bir çok mouse gibi her iki ellede kullanılmıyor ve model sadece sağ elini kullananlara göre tasarlanmış. Alırken bunu da göz önünde bulundurun. Üçüncü can sıkıcı noktası ise alet yanda taşımak için biraz büyük. Evet çok rahat ve kullanım için ideal boyutta ama taşımak için biraz büyük. Bunlar sizin için sıkıntı değilse, bu mouse bugüne kadar yaptığınız en mantıklı yatırımlardan biri olmaya aday. Şiddetle tavsiye ederim.
Bu arada neredeyse unutuyordum bu amca cam masalarda bile çalışıyor. Daha doğrusu sadece cam masa değil her zeminde çalışıyor.

<b>z35W7z4v9z8w</b>

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lRpHwtckYZw]

Leave a Comment